Vinzi bijuterii frumoase din lut polimeric la Artynos. Povestește-ne un pic despre trecutul tău, de cât timp faci cadouri artizanale, cum s-a dezvoltat drumul tău?
Am început să creez bijuterii din lut acum 4 ani. În urma pandemiei, am descoperit pe internet persoane din străinătate care confecționau astfel de bijuterii ca hobby și inițial mi s-a părut foarte ușor, un fel relaxant de a-mi petrece timpul și de a scăpa de stresul perioadei nesigure în care trăiam. La un prim contact cu acest craft, mi-am dat seama că nu este atât de ușor pe cât pare. Primele perechi le-am realizat cu ambiție, 10 bucăți din fiecare model, fiind convinsă că toate prietenele mele își vor dori o pereche. Bineînțeles, nu a fost așa însă asta m-a ambiționat să creez mai departe. Acum, 4 ani mai târziu, mi-am perfecționat tehnicile și diferența este uimitoare.
Cât timp îți ia să confecționezi o astfel de bijuterie?
Timpul necesar confecționării unei bijuterii variază foarte mult în funcție de model, o singură pereche complexă poate necesita până la 12 ore de confecționare. De obicei munca se împarte pe mai multe zile, una pentru modelatul efectiv, alta pentru coacere și șlefuirea perechilor, iar ultima pentru montare și ambalare. În funcție de produsul dorit, alternez între folosirea lutului polimeric și cel cu uscare la aer. În ultimul an am introdus și tehnici mai complexe, folosind și rășină.
Ce ai recomanda cuiva care dorește să se ocupe de asta în viitor, cum să înceapă? Ce materiale și unelte speciale folosești?
Cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a începe să îți confecționezi singur bijuteriile este lutul polimeric. Există mai multe firme de la care se poate lua, eu prefer Cernit nr. 1. Părțile metalice ale cerceilor sunt ușor de găsit în magazine speializate, eu însă le comand online pe cele hipoalergenice, ca să mă asigur că nu vor cauza alergii clienților mai sensibili. Zilele acestea se găsesc foarte multe accesorii pentru confecționat bijuterii precum cuttere, mașini de rulat, matrițe și silk screens. Însă adevărul este că nu ai nevoie de toate aceste accesorii costisitoare, tot ce ai nevoie este lutul, părțile metalice, un cuptor și multă creativitate.
Care este procesul de creație, de la concepție până la finalizare, atunci când realizezi cerceii?
Procesul de creație este diferit de fiecare dată când creez o colecție nouă. În general, mă inspir din lucruri din jurul meu și iau în considerare ce mi-ar plăcea mie să port. Comunicarea cu clienții este foarte importantă în acest proces, așa că încerc să arăt cât mai mult din el pe social media și le cer oamenilor care mă urmăresc părerea în legătură cu produsele. De multe ori voturile lor dau rezultatul final al unei perechi de cercei.
La ce alte produse ne putem aștepta de la tine pe Artynos? Care sunt planurile tale de viitor?
În 2023 am început să extind gama de produse și pe lângă cercei am confecționat pentru prima dată semne de carte, brelocuri și chiar și căni personalizate. Voi continua să fac produse noi și cu siguranță îmi voi îmbunătăți tehnica. În 2024 voi introduce încă un produs nou, coliere complexe cu mai multe pandantive. Dacă până acum realizam pandantive doar din lut polimeric, anul acesta voi adăuga și părți metalice și mărgele. Sunt foarte entuziasmată pentru acest nou capitol în povestea Lutul și Luna.
Cum l-ai găsit Artynos și ce părere ai despre acesta?
Site-ul Artynos l-am descoperit printr-o reclamă de pe social media și mă bucur că am avut curajul să încarc produsele pe el, iar acum mai multe persoane vor putea vedea produsele mele, nu doar clienții locali care mă cunosc personal sau de pe Instagram.
Un lucru interesant pe care clienții mei de obicei nu îl cunosc este faptul că de formare sunt artist plastic, anul acesta terminând studiile de masterat la secția Pictură.